ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Вибори", економічне зростання, "правильна" історія: "Реальна газета" дослідила друковану пресу окупантів на Луганщині

Підготовка до незаконних виборів російського президента, обіцянки економічного зростання, сімейні цінності та уроки "правильної" історії Росії.

Про це зараз пишуть луганські пропагандистські друковані газети, йдеться в матеріалі луганського релокованого видання "Реальна газета", журналісти якого дослідили друковану окупаційну пресу.

"Луганська правда"

Як пише авторка статті Єва Позднякова, комуністичний осередок угруповання "ЛНР" на шпальтах "Луганської правди" вирішив розповісти про свою "виняткову роль" у "рускій весні" – тобто в захопленні адмінбудівель у Луганську. Наприклад, першого ватажка угруповання "ЛНР" Валерія Болотова схарактеризували так: "жив комуністом і помер комуністом".

"Не знаємо, як там комуністичні погляди Болотова, але до карколомної кар’єри лідера сепаратистів Болотов працював у колишнього "регіонала" Олександра Єфремова "наглядачем" за копанками", – зауважує авторка.

Також комуністи пишаються "виборами" в перший "народний совєт", коли "народ на площах міст відкрито виражав свою довіру та недовіру своїм представникам". Нібито завдяки цьому до окупаційного "уряду" потрапила більшість комуністів. А ще комуністи пишаються, що герб угруповання "ЛНР" – це нашвидкуруч набрана в графічному редакторі калька з герба СРСР.

Луганські комуністи хвалять капіталіста й мільярдера Ілона Маска.

"Власник соціальної мережі Х (колишній Twitter) показав згенероване штучним інтелектом зображення Сталіна, який показує жест пальцями у вигляді серця. Так Маск відповів на допис дизайнера Тонна Кендріка, який пожалівся, що втратив роботу в Google Gemini. У "Луганській правді" навіть прив’язали до картинки теорію соціалізму", – зазначає авторка.

Фото скрін "Реальної газети"
Фото скрін "Реальної газети"
Фото скрін "Реальної газети"

"Козачий вісник"

На першій шпальті "Козачого вісника" – польовий командир Павло Дрьомов, якого росіяни знищили 2015 року. Тепер його портрет прикрашає газету з російською пропагандою.

Більшість новин у "Козачому віснику", зауважує авторка, – передрукування з російських ЗМІ. Про визнання воєнних злочинів, скоєних фашистами на Луганщині, долучення окупованої Луганщини до Південного військового округу РФ, турнір із самбо імені Путіна, який проводився в Буркіна-Фасо (його географія – Малі, Нігерія, Росія). Далі згадується історія британських танків Mark V, які стоять у Луганську як пам’ятники громадянської війни, та нагадування про дострокові "вибори" на окупованій території.

Зате цілу сторінку займає стаття "Донбас – "серце Росії" з підзаголовком "Як перетворюється Донбас після повернення додому". Зміст статті – короткі замітки про "відновлення" інфраструктури.

"Причому йдеться не про постраждалі від бойових дій території, а про ті, які вісім років були окуповані гібридними військами. Ці території настільки ретельно грабувалися, що зараз їм потрібно відновлення. Проводити його зобов’язали різні російські регіони", – пише Єва Позднякова.

Наступні дві сторінки – це "лікнеп" з історії Росії. На початку статті "Росія – історичні віхи вітчизни" закликають "правильно оцінювати роль Росії у світовому історичному процесі". Далі – історичні довідки в стилі "що відбувалося цього дня". Зміст всіх розділів об’єднано наративом "Росія – велика країна".

Фото скрін "Реальної газети"
Фото скрін "Реальної газети"
Фото скрін "Реальної газети"

"Жизнь Луганська"

Перша шпальта (кольорова на відміну від більшості газет у Луганську) закликає йти на вибори. "Твій голос важливий" – написано під триколором та датами фейкового волевиявлення. На наступних шпальтах – обіцянки, що проголосувати зможуть усі охочі, навіть власники українських паспортів. Далі – портрети кандидатів. З чотирьох відомий лише один – Володимир Путін. Владислав Даванков, Микола Харитонов, Леонід Слуцький – масовка з невиразною передвиборчою програмою та від’ємною харизмою. Більш-менш популярним кандидатам конкурувати з Путіним не дозволили.

Кольоровий розворот – теж про "вибори". Низка "посадовців" з угруповання "ЛНР" розповідає про доленосність псевдовиборів. "Віра і гордість. Сила і слава, героїчне минуле та мирне майбутнє. Це те, що ми обираємо сьогодні" – сказано в газеті окупованого росіянами міста, де примушують отримувати російські паспорти.

Ще одна новина про російський порядок денний – "молодіжний форум" у Сочі, куди українська делегація повезла мініатюру пам’ятника "Трударю Луганщини". У міністатуї непропорційні риси та червоний вогник у грудях. Стверджується, що "трударя" поставлять на майданчику "Росія в мініатюрі", де будуть артоб’єкти з РФ. Так відпрацьовують наратив "Луганщина – суб’єкт Росії".

На останок – новини кіно. В "Жизні Луганська" прорекламували серіал-агітку "20/22". За сюжетом московські студенти Даніла та Аліса закохані, але перед повномасштабним вторгненням опиняються по різні боки барикад. Даніла хоче боротися з "бандерівцями" та стає "добровольцем" і їде штурмувати Маріуполь. А Аліса втікає до Києва, який обстрілює Росія. Аж раптом дівчина усвідомлює, що вагітна, тому вирішує рятувати Даніїла і рушає до Маріуполя (цікаво як). "За кілька тижнів, проведених у Маріупольському котлі, молоді люди зрозуміють, що світ набагато ширший за рамки їхніх уявлень про нього". Стверджується, що фільм спочатку хотіли знімати в декораціях, але для реалістичності поїхали в Маріуполь. "Ніяких декорацій, все по-чесному", – вихваляються в замітці.

Фото скрін "Реальної газети"
Фото скрін "Реальної газети"
Фото скрін "Реальної газети"
Liked the article?
Help us be even more cool!