ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До 15 років в'язниці заочно засуджено блогера-мільйонника, який наводив російські ракети на Миколаїв

02.02.2024, 16:46

Підозрюваного у державній  зраді проросійського блогера Юрія Подоляку заочно суджен до 15 років тюремного ув’язнення. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Суд визнав його винним за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Подоляка переховується в Росії та називає себе “головним спікером” у війні проти України.

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення РФ він регулярно виконує завдання російських спецслужб щодо проведення інформдиверсій. Для цього Подоляка створив власний ютуб-канал. який має понад 3 млн підписників.

Крім того, під його “авторством” діє прокремлівський телеграм-канал, а також сторінки у вконтакті та в популярних месенджерах.

“На цих інтернет-ресурсах Подоляка виправдовує захоплення української території та знищення цивільної інфраструктури України. Також він заперечував воєнні злочини рашистів у Бучі, а викриті факти масових убивств місцевих жителів називав “зрежисованими”, – зазначає СБУ.

Водночас Подоляка причетний до коригування масованих ракетно-артилерійських атак РФ на Миколаївщину. Для наведення російської зброї він формував власні мережі інформаторів на території південного регіону, зазначає спецслужба.

Що відомо про Юрія Подоляку

Юрій Подоляка є уродженцем міста Суми, але 2014 року він виїхав до Росії і розпочав там публічно поширювати фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У вересні 2023 року Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді Подоляці. За даними слідства, він коригував російські ракетні удари по Миколаєву на початку повномасштабного вторгнення РФ.

7 вересня 2022 року Сумська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо Подоляки.

19 травня 2022 року правоохоронці повідомили йому про підозру в поширенні інформації, яка містить виправдовування збройної агресії російської федерації проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

У грудні 2023 року Юрій Подоляка заочно засудили до 12 років позбавлення волі за виправдовування збройної агресії РФ та колабораційну діяльність.

Liked the article?
Help us be even more cool!