ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зброярку "Іржі" засуджено до 18 місяців ув'язнення в справі про вбивство Галини Гатчинс

16.04.2024, 13:13
Зброярку фільму “Іржа” Ганну Ґутьєррез-Рід засуджено до 18 місяців ув’язнення у зв’язку із загибеллю операторки Галини Гатчинс. Скриншот ІМІ з AP
Зброярку фільму “Іржа” Ганну Ґутьєррез-Рід засуджено до 18 місяців ув’язнення у зв’язку із загибеллю операторки Галини Гатчинс. Скриншот ІМІ з AP

Зброярку фільму “Іржа” Ганну Ґутьєррез-Рід засуджено до 18 місяців ув’язнення у зв’язку із загибеллю операторки Галини Гатчинс від пострілу актора Алека Болдвіна на знімальному майданчику.

Такий вирок ухвалила суддя штату Нью-Мексико Мері Марло-Соммер, повідомляє АР.

26-річну жінку було визнано винною в ненавмисному вбивстві Гатчинс ще в березні. Вона понад місяць провела в окружній тюрмі. 

Прокурори вважають, що Ґутьєррез-Рід випадково пронесла на знімальний майданчик “Іржі” справжні боєприпаси й не дотримувалася базових правил безпечного поводження зі зброєю.

Клопотання зброярки про менш суворий вирок, обґрунтоване тим, що та нібито докладала всіх можливих зусиль попри брак “часу, ресурсів і персоналу”, було відхилено. 

Її адвокат Джейсон Боулз повідомив, що його клієнтка планує оскаржити вирок.

Суддя штату Нью-Мексико Мері Марло-Соммер, яка також веде провадження проти Алека Болдвіна, наполягає на максимальному покаранні. За її словами, необережність Ґутьєррез-Рід призвела до серйозного правопорушення. 

Галина Гатчинс. Фото – AP / Chris Pizzello

На засіданні суду свідчили агент Гатчинс, а також її друзі й рідні, які описали загиблу як креативну, сміливу й чутливу людину, яка мала великі перспективи в Голлівуді. На їхню думку, до смерті операторки призвела недбалість Ґутьєррез-Рід.

Також у залі суду було зачитано заяву матері Гатчинс – Ольги Соловій, яка живе в Україні, – й показано відео, де заплакана жінка рідною мовою говорить про втрату своєї дитини.

Українська родина Гатчинс вимагає від Болдвіна компенсації за її загибель. Адвокатка звинувачення Ґлорія Аллред після засідання 15 квітня повідомила, що рідні також підтримують провадження проти нього.

Адвокати Ґутьєррез-Рід просили про пом’якшений вирок з огляду на відносно юний вік обвинуваченої, а також систематичні проблеми під час знімання фільму, які призвели до трагедії.

Натомість спецпрокурорка Карі Морріссі наполягала на максимальному терміні ув’язнення, описуючи поведінку Ґутьєррез-Рід під час знімання “Іржі” як “винятково необачну”.

Морріссі повідомила 15 квітня судді, що прослухала майже 200 телефонних дзвінків, зроблених Ґутьєррез-Рід з в'язниці протягом останнього місяця, сподіваючись почути від тої визнання власної відповідальності за трагедію чи щире каяття. 

“Цей момент так і не настав. Пані Ґутьєррез і далі відмовляється брати на себе відповідальність за свою роль у загибелі Галини Гатчинс”, – заявила прокурорка.

Суддя штату Нью-Мексико Мері Марло-Соммер зазначила, що стисла транскрипція телефонних розмов Ґутьєррез-Рід вплинула на фінальний вирок. 

“Ганна каже, що іноді стаються нещасні випадки й люди гинуть, що це – сумна частина життя, яка, втім, не означає, що вона має сидіти у в’язниці. Слово “каяття”, глибокий жаль, що походить від почуття провини за минулі переступи, – це не про вас”, – заявила Марло-Соммер.

Убивство операторки Галини Гатчинс під час знімання  фільму “Іржа”

Як повідомляв ІМІ, 21 жовтня 2021 року Алек Болдвін під час знімання вестерна “Іржа” випадково застрелив операторку з України Галину Гатчинс та поранив режисера фільму Джоела Соузу. Інцидент стався під час сцени, у якій Болдвін стріляв холостими патронами. Зброя використовувалася на майданчику як предмет реквізиту. Також був поранений режисер Джоель Соуза.

31 січня 2021 року прокурорка Першого судового округу Нью-Мексико Мері Кармак-Алтвіс висунула звинувачення проти Алека Болдвіна та фахівчині зі зброї Ганни Ґутьєррез-Рід у ненавмисному вбивстві Гатчинс. За найсерйознішим з цих звинувачень передбачається ув’язнення до п’яти років.

Проте в лютому 2022 року прокурори пом'якшили висунуті Алеку Болдвіну звинувачення в ненавмисному вбивстві Галини Гатчинс, скоротивши термін можливого ув’язнення до 18 місяців.

Слідство зосередилося на фахівчині зі зброї та помічникові режисера, який дав Алеку Болдвіну пістолет. Поліція вилучила на знімальному майданчику, де загинула Гатчинс, сотні патронів.

Згодом Алек Болдвін досяг мирової угоди із сім'єю Галини Гатчинс.

У квітні 2023 року з актора Алека Болдвіна зняли кримінальні звинувачення в справі про вбивство Галини Гатчинс. Актор був звинувачений у двох випадках ненавмисного вбивства.

У червні 2023 року в США прокурори звинуватили фахівчиню зі зброї Ганну Ґутьєррез-Рід у маніпулюванні доказами у зв’язку з трагічним пострілом, який убив Гатчинс.

У лютому 2024 року Алеку Болдвіну оголосили нові обвинувачення в справі смерті Галини Гатчинс − ненавмисне вбивство. Актор їх відкинув. Аналогічні обвинувачення проти актора зняли у квітні, всього за два тижні до того, як він мав постати перед судом. Однак прокурори Нью-Мексико заявили про нові судово-медичні докази – “додаткові факти” щодо зброї, використаної під час стрілянини, унаслідок якої також поранення отримав режисер Джоель Соуза.

У березні 2024 року суд присяжних в американському штаті Нью-Мексико визнав зброярку фільму “Іржа” Ганну Ґутьєррез-Рід винною в ненавмисному вбивстві через її роль у загибелі операторки Галини Гатчинс на знімальному майданчику у 2021 році. Присяжні вважають, що вона була відповідальна за зброю на знімальному майданчику і зарядила бойовим патроном пістолет, з якого вистрілив актор Алек Болдвін.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!