ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Анна Бабінець на засіданні Комітету свободи слова запитала, як можна перевірити, що Вітюк справді в зоні бойових дій

Засідання Комітету свободи слова, 10 квітня 2024 року. Фото – Детектор медіа

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова розглянув інцидент із журналістом Слідства.Інфо Євгенієм Шульгатом, коли йому намагалися вручити повістку після його розслідування про статки керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. 

Цей випадок комітет розглянув 10 квітня на своєму засіданні, повідомляє “Детектор медіа”.

Зокрема, на засіданні заслухали головну редакторку Слідства.Інфо Анастасію Станко та виконавчу директорку проєкту Анну Бабінець.

Анна Бабінець запитала, як журналісти можуть перевірити той факт, що Ілля Вітюк справді в зоні бойових дій, та взагалі стежити за перебігом розслідування. 

Водночас Анастасія Станко звернулася до комітету з проханням вплинути на Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та інші органи, щоб вони самотужки відкривали провадження та здійснювали перевірку вказаних журналістами фактів.

“У нашому розслідуванні чітко вказано, що ринкова і вказана в декларації вартість квартири начальника департаменту кібербезпеки СБУ – це абсолютно різні цифри. Ми написали запит до НАЗК, але наразі не маємо інформації, чи НАЗК взялося перевіряти цю інформацію. Також хотілося б і до комітету, і до НАЗК, і до інших органів звернутися, щоб, як це інколи НАЗК чи інші органи роблять, за матеріалами журналістських розслідувань відкривалися справи, перевірялась інформація. А не лише коли ми просимо і подаємо запити, щось відбувається. Наразі ми навіть не знаємо, чи це відбувається”, – сказала Станко.

У відповідь голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пообіцяв особисто звернутися до НАЗК з питанням про те, чи почали вони перевіряти статки Іллі Вітюка й факти, оприлюднені в журналістському розслідуванні. 

Також він сказав, що комітет намагатиметься вплинути на органи, які ведуть розслідування інциденту з тиском на журналіста, щоб вони були максимально прозорі й бодай частково розсекретили перебіг розслідування, де це можливо.

Коментуючи переведення в бойовий підрозділ Іллі Вітюка, Ярослав Юрчишин сказав: “По моменту власне відсилання на фронт у нас немає одного пазла, і мені дуже прикро, що Служба безпеки це не комунікує: чи це було особисте прохання людини, яка має бойовий досвід і явно затребувана на фронті, чи це було адміністративне рішення. І в першому випадку це можна зрозуміти, а в другому випадку етично питання є. Стосовно перебування людини в зоні бойових дій ми інформацію, скоріш за все, не отримаємо, де він перебуває, у зв’язку з тим, що він буде в певній військовій частині. Я навіть сумніваюся, що на запит нашим правоохоронним органам такі речі повідомлятиме Служба безпеки”. 

Раніше Анна Бабінець припустила, що “переведення Вітюка в зону бойових дій – це спроба його сховати від офіційного розслідування”.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 6 квітня редакція Слідства.Інфо заявила, що працівник СБУ міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту Євгенію Шульгату. У такий спосіб спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, вважає медіа. 

Медіарух вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ та ТЦК через інцидент із журналістом Слідства.Інфо.

6 квітня Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що доручив провести службову перевірку щодо інформації Слідства.Інфо про намагання вручити повістку їхньому журналісту після розслідування.

У СБУ заявили, що вивчають оприлюднену редакцією Слідства.Інфо інформацію про тиск СБУ через представників ТЦК на журналіста Євгенія Шульгата.

8 квітня 2024 року Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження у зв'язку із ситуацією щодо вручення повістки журналісту.

9 квітня 2024 року стало відомо, що голова СБУ Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами Слідства.Інфо.

За рішенням голови СБУ, Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ, який виконує оборонні завдання і знищує ворога та його техніку безпосередньо на фронті спільно з ЦСО “А”.

Liked the article?
Help us be even more cool!