ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Bihus.Info виграв у Верховному Суді справу проти Гладковського-старшого, який вимагав 2 млн грн

Олег Гладковський. Фото – скриншот з відео Наших грошей

Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу фігуранта розслідування Bihus.Info Олега Гладковського щодо визнання недостовірною та спростування оприлюдненої в розслідуванні інформації та компенсації моральної шкоди в розмірі 2 млн гривень.

Рішення суду, ухвалене 14 березня 2024 року, є остаточним і оскарженню не підлягає, повідомляє Bihus.Info.

Розслідування “Армія. Друзі. Бабки” було опубліковано у 2019 році, до суду Гладковський-старший, пропустивши законні строки позовної давності, подав у серпні 2020 року. 

В суді першої інстанції справу слухали до весни 2023 року, коли Вінницький міський суд ухвалив рішення на користь Гладковського, задовольнивши його вимоги в частині про спростування. Адвокати журналістів це рішення оскаржили, і вже в червні 2023 року колегія суддів повністю скасувала його.

Після Гладковський подав у касацію, яка вже 14 березня 2024 року повністю відхилила його скаргу, залишивши, зокрема, постанову Вінницького апеляційного суду від 19 червня 2023 року без змін.

У постанові Верховного Суду йдеться про те, що, обіймаючи посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Олег Гладковський був публічною фігурою та відігравав певну роль у системі оборонної галузі держави, а отже мав бути відкритий для суворої критики й пильного нагляду громадськості. Оспорювана інформація стосувалася не його приватного життя, а сфери його діяльності. 

Також суд вважає, що висвітлення інформації щодо можливого розкрадання коштів в оборонній сфері мало значний суспільний інтерес, бо стосувалось обороноздатності держави в особливий період. Гладковський же просив спростувати інформацію, яка за змістом журналістського розслідування є громадською критикою в засобах масової інформації.

Водночас суд звернув увагу на те, що Гладковський міг розцінити саму форму викладу матеріалу як дошкульну чи провокативну. Але разом з тим дійшов висновку, що по своїй суті поширена інформація є власним оцінюванням з боку журналістів певних подій та отриманих ними відомостей, яке до того ж спрямоване на привернення уваги до питань держзакупівель в оборонці й дає можливість глядачу самостійно проаналізувати всі відомості.

Нагадаємо, 2019 року Bihus.Info оприлюднив розслідування “Армія. Друзі. Бабки” про корупційні схеми в оборонному секторі. У сюжеті йшлося, зокрема, про участь у цих схемах Ігоря Гладковського – сина тодішнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. 

Автори розслідування стверджували, що до корупційних операцій причетні Олег Гладковський, який раніше був бізнес-партнером колишнього президента Петра Порошенка, екскерівник “Укрспецекспорту” та голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

Після публікації Ігор Гладковський подав до Подільського районного суду Києва позов про захист честі й гідності проти журналістів “Наших грошей” Дениса Бігуса та Лесі Іванової. Він вимагав визнати розслідування недостовірним і спростувати програму в повному обсязі. Однак журналісти виграли справу за позовом Ігоря Гладковського в апеляційному та Верховному Суді.

Liked the article?
Help us be even more cool!