ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДБР та СБУ провели обшуки в керівника Харківського антикорупційного центру

Дмитро Булах. Фото – фейсбук Дмитра Булаха
Дмитро Булах. Фото – фейсбук Дмитра Булаха

Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України провели обшук у керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха, який зараз є військовослужбовцем Національної гвардії України. 

Вони вимагали деталі, пов’язані з проходженням військової служби, заявив центр 10 квітня на своїй Facebook-сторінці.

Обшук правоохоронці провели за місцем проживання Дмитра на підставі відповідної ухвали суду.

Дмитро Булах повідомив, що в нього вилучили телефон і провели обшук, але нічого не знайшли. 

Скриншот фейсбук-допису Дмитра Булаха. Фото – Юлія Напольська

Антикорупційний центр зазначає, що Дмитро Булах добровільно мобілізувався до Збройних сил України навесні 2023 року, проходить службу в одній з частин Нацгвардії України. 

“Але з літа 2022 року відбувалися дивні події, які він не робив публічними, аби не дизморалити суспільство. Вони про зловживання системою мобілізації і рекрутингу, мобілізацією “на замовлення”, якщо хочете”, – йдеться в заяві.

Там навели слова Дмитра, який розповів, що 2022 року, коли він хворів на пневмонію, до нього приходили співробітники Департаменту стратегічних розслідувань і представник Територіального центру комплектування і вручили йому повістку. На момент цієї події активіст уже стояв на обліку в ТЦК Київського району міста Харкова, втім усе ж сходив по повістку, пройшов військово-лікарську комісію і знову захворів на пневмонію в процесі. За деякий час Дмитро мобілізувався самостійно до лав Нацгвардії. 

Дмитро наголошує, що знає декілька ситуацій у Харкові, коли приходили з повісткою до людей на “прохання” і це все відбувалося через один і той самий ТЦК.

На той момент Дмитро не виносив цю подію на широкий загал, щоб не деморалізувати містян. Цього разу він вирішив розповісти про це в соцмережах, особливо в контексті переслідувань українських активістів, журналістів. На його думку, виправлення цих зловживань буде найкращим маркером змін у підходах до мобілізації замість тисяч слів і законів. 

Харківський антикорупційний центр сприймає ситуацію з обшуком у Дмитра як “продовження кампанії тиску на представників громадського сектору України”.

“Після кейсів з командою Bihus.Info, головою ЦПК Віталієм Шабуніним, розслідувачем Слідства.Інфо Євгенієм Шульгатом, головним редактором Руху “Чесно” Олександром Саліженком представники влади на замовлення тієї ж влади за кошти платників податків на третьому році великої війни влаштовують незахопливий нешпигунський небойовик у Харкові”, – йдеться в повідомленні.

Речник територіального управління ДБР у Полтаві Олександр Білка розповів Суспільному, що працівники ДБР за матеріалами СБУ здійснюють досудове розслідування за фактом можливих зловживань під час зарахування на службу військовослужбовців.

“У межах цього розслідування бюро з’ясовує можливе перевищення повноважень командуванням однієї з військових частин Нацгвардії, яка дислокується на Харківщині. 10 квітня 2024 року ДБР та СБУ провели санкціоновані слідчі дії у вказаній військовій частині та за місцем проживання одного з фігурантів, який є представником антикорупційної громадської організації. Під час обшуків речі, які стосуються діяльності ГО, не вилучалися”, – повідомив Білка.

Хто такий Дмитро Булах

Дмитро Булах – харківський активіст, військовий і керівник Харківського антикорупційного центру. У серпні 2022 році Дмитро і Харківський антикорупційний центр першими оприлюднили інформацію з приводу скандального тендера на забудову парку Саржин Яр на 7,5 млн грн і разом з містянами розпочали боротьбу проти забудови. 14 серпня було повідомлено про скасування тендера і перенесення будівництва до іншого району міста.

Liked the article?
Help us be even more cool!