ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція допитала журналістів "Сили правди", на яких поскаржилася фігурантка розслідування

15.08.2023, 14:47
Директор ЦЖР "Сила правди" Юрій Горбач, студентка-журналістка Христина Крот та адвокат Юрій Ничка. Фото – "Сила правди"
Директор ЦЖР "Сила правди" Юрій Горбач, студентка-журналістка Христина Крот та адвокат Юрій Ничка. Фото – "Сила правди"

Поліція Луцька допитала журналістів “Сили правди” в межах кримінального провадження, відкритого на підставі заяви фігурантки журналістського розслідування Анастасії Веніславської. Про це повідомляється на сайті “Сили правди”.

Як пише видання, заявниця є фігуранткою їхнього розслідування, яке вийшло в червні цього року. Під час підготовки матеріалу журналісти зверталися до Анастасії Веніславської по коментар, але вона відмовилася коментувати ситуацію. Після цього Веніславська заявила в поліцію про тиск із боку журналістів.

Вперше заяву до правоохоронців вона подала в травні, проте там розглянули її в порядку звернень громадян і не стали відкривати провадження. Тож Веніславська пішла до Луцького міськрайонного суду, який задовольнив її заяву та зобов’язав поліцію відкрити кримінальне провадження за ч. 2 ст. 182 Кримінального кодексу України “Порушення недоторканності приватного життя”. Тому 14 серпня директор “Сили правди” Юрій Горбач та журналістка Христина Крот ходили на допит у поліцію.

Як розповів представниці ІМІ у Волинській області Юрій Горбач, вперше про заяву Анастасії Веніславської стало відомо в червні. Тоді до Христини Крот зателефонував дільничний і попросив надати пояснення у зв'язку із заявою. Заявниця стверджувала, що журналісти нібито чинять психологічний тиск, шарпали її під час зустрічі, а також збирали конфіденційну інформацію щодо неї та сім'ї.  

Тоді Христина Крот надала пояснення поліції. У “Силі правди” підготували письмову відповідь для поліції зі своєю позицією. 

За словами Юрія Горбача, минулого тижня до Христини Крот знову зателефонували з поліції і повідомили про відкриття кримінального провадження щодо збору конфіденційної інформації та втручання в приватне життя (за ч. 2 ст. 182 Кримінального кодексу України “Порушення недоторканності приватного життя”). У поліції повідомили, що їм треба допитати Христину Крот  і Юрія Горбача як директора організації щодо цього питання.  

“Ми разом з Христиною  Крот і адвокатом Юрієм Ничкою, якого нам надала “Платформа прав людини”, відвідали 14 серпня відділок поліції. Ми відповіли на всі запитання, які нам ставили, пояснили своє бачення цієї ситуації. Допит тривав понад годину. Поліція не тиснула, ставлення було адекватне, нормальне”, – розповів Юрій Горбач.

Він вважає, що поведінка фігурантки розслідування є спробою перешкодити їхній професійній діяльності.

Як повідомляв ІМІ, у червні стало відомо, що дочка колишнього заступника прокурора Волинської та Одеської областей Вадима Веніславського, співвласниця луцької фірми “Спецкомунтех” Анастасія Веніславська подала заяву в поліцію на Центр журналістських розслідувань “Сила правди” щодо тиску на неї з боку журналістів.

Мая Голуб, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!