ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війні присвячена майже третина новин у провідних онлайн-медіа України – дослідження ІМІ

16.04.2024, 11:15
Дмитро Баркар

30,7% новин у топових українських онлайн-медіа у квітні 2024 року були присвячені безпосередньо бойовим діям у війні Росії проти України. У порівнянні з попередніми періодами кількість публікацій, безпосередньо присвячених війні, зменшилася. 

Про це свідчать результати моніторингового дослідження Інституту масової інформації*, проведеного серед 10 найпопулярніших за відвідуваністю українських онлайн-медіа.

Згідно з дослідженням, майже половина матеріалів про війну посилаються на офіційні джерела інформації (47,2% всієї вибірки). На другому місці – посилання на західні джерела (13%). 11,4% матеріалів, що стосуються війни, походять з російських джерел. Здебільшого це матеріали про результати обстрілів чи атак українських дронів на російській території або ж інформація про події, важливі для України.  

Джерела новин про війну

До однієї десятої із загальної кількості новин про війну становлять повідомлення, що посилаються власні джерела (9,4%). Думки експертів виступають як джерела у 8,5% матеріалів. 

2,6% новин про війну взагалі не зазначають джерел. Це ставить під сумнів прозорість та достовірність інформації, що є фундаментальними принципами журналістики, йдеться в дослідженні. 

“Загальна картина війни Росії проти України, що змальовується новинами українських медіа, видається менш оптимістичною, ніж улітку минулого року, що кореспондується з реальним станом справ”, – йдеться в дослідженні.

*Моніторинг проводився серед 10 онлайн-медіа України, що, за даними Similarweb, мають найбільше заходів користувачів: Obozrevatel, Цензор.Нет, ТСН, РБК-Україна, “Українська правда”, “24 канал”, УНІАН, NV, “Кореспондент.net”, “Фокус”. За допомогою моніторингового робота ІМІ з рубрики новин кожного сайту витягнуто по 100 матеріалів, які вийшли одночасно в стрічках новин кожного видання від 9:00 2 квітня 2024 року. З цих матеріалів були виокремлені та проаналізовані новини, що безпосередньо стосуються війни Росії проти України. 

***

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!