ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бентежний березень на Сумщині: яким він видався для місцевих медіа області?

09.04.2024, 10:00
Альона Яцина
Фото – Savelife.in.ua
Фото – Savelife.in.ua
Як прожили медійники Сумщини березень 2024 року з урахуванням загострення ситуації на прикордонні та посилених обстрілів міст області. У блозі буде вперше використаний формат щоденника, адже протягом місяця безпекова ситуація в області змінювалася постійно, як і виклики для журналістів та редакцій.

Зміна відповідальних та правил взаємодії з військовими

На початку березня з обійманої посади звільнили пресофіцерку ОТУ "Суми", Марину Цвігун. За даними джерел ІМІ, офіційною причиною стало переформатування роботи угруповання та відрядження самої пресофіцерки до розташування частини. 

Раніше на її роботу систематично скаржилися журналісти через недопуск і перешкоджання роботі, а також пресофіцерка мала власні погляди на трактування 73-го наказу головнокомандувача, які прямо суперечили його суті.

Тож від початку березня вся відповідальність за роботу медіа на Сумщині – на ОК "Сіверськ". 

Чи є зміни в цьому на краще для медійників? Загалом так, ситуація змінилася на користь роботи в правовому полі. Переважно скрізь працюють норми наказу 73 з останніми змінами.

Всього було три скарги, що отримала представниця ІМІ протягом місяця (до цього – по кілька на тиждень), на довге отримання дозволу на роботу в Юнаківській громаді (понад два тижні), хоча журналісти планували знімати цивільних і працювати поза межами прикордонної смуги – це від філії Суспільного в Сумах, а також на неможливість працювати в селах прикордонної смуги Білопільської громади з посиланням на обмеження ОВА (які насправді жодним чином не регулюють діяльність медіа) – це вже від головної редакторки Кордон.Медіа.

Обурювались та скаржились скрізь редактори Суспільного, як сумської філії, так і центральної студії, на те, що їхні знімальні групи не можуть потрапити до Великої Писарівки. "На це не було причин вибірковості чи якогось особливого ставлення, – пояснив пресофіцер 117 бригади Дмитро Лантушенко представниці ІМІ, – просто вони просили надати супровід як раз у ті дні, коли це було неможливо зробити, або ж у той проміжок часу, коли туди не можна було потрапити через безпекові моменти".

Обстріли Сум і "приліт" у будинок журналістки

Початок березня для сумчан загалом час буремних спогадів. Цими ж днями, у 22 році, місто потерпало від роботи ворожих літаків, які тоді могли безперешкодно літати над самим містом через відсутність будь-якої системи ППО в регіоні. Також тоді околицями працювала і ворожа артилерія, а самі Суми перебували в блокаді російської армії. 

Цьогоріч, у ніч на 7 березня, місто вперше за пів року атакували "шахеди". Два з трьох влучили в житлові квартали, люди дивом не загинули. Місцеві медіа відпрацювали у висвітленні цієї ситуації повноцінно, утім на місці подій правоохоронці вперше почали перевіряти наявність акредитацій Міноборони. Це змусило деякі редакції, які їх не мали, схаменутись і подбати про оформлення на майбутнє.

Вже наступного дня, пообіді, до Сум прилетіла ворожа ракета – сильно пошкоджено лікарню, автошколу і приміщення центру екстреної швидкої допомоги. 

А наступної ночі ще один шахед влучив у панельний пʼятиповерховий житловий будинок, загинули люди. Також тут повністю зруйновано два підʼїзди. У сусідньому, зі зруйнованим під’їздом, жила журналістка та воєнкорка Кордон.Медіа Олеся Прокопенко. Вона не постраждала, але квартира стала непридатна для проживання. 

"Ми підтримали Олесю як редакція на цей час, також звернулися до ІМІ по підтримку. Вона поки відлучена від робочого процесу та займається відновленням психологічного стану", – розповідає головна редакторка видання, в якому працює Олеся.

Газета "Ворскла" – редакція, зруйнована авіабомбою

Тричі було пошкоджено протягом повномасштабного вторгнення приміщення редакції. "Ми продовжимо випускати газету попри все, навіть у цих умовах", – запевняє головний редактор Великописарівської газети "Ворскла" Олексій Пасюга. Номер вийшов у світ 15 березня, а за день до того була зруйнована  сама редакція газети. У приміщення Укрпошти, що було в сусідній будівлі, поцілив російський ворожий літак КАБом. 

"Ми встигли надрукувати примірники цього випуску, і вони збереглися. Щоправда, не всі. Я в день прильоту виїхав із приміщення редакції, де як раз додруковував випуск, буквально за 15 хвилин до вибуху. Спершу казав, що там усе добре: бачив за фото, ніби вціліло приміщення. Але як зайшов – був шокований. У нас там немає вікон, немає дверей: винесло з рамами все. Розбиті і кабінети, і друкарня. Редакцію знищено. Люди живі, це найголовніше. Далі придумаємо, що робити", – розповідає про той день Олексій Пасюга представниці ІМІ.

Станом на кінець березня ухвалено рішення про продовження друку газети, щодо деталей з дистрибуцією – поки питання розв'язують. Адже в самій Великій Писарівці лишаються жити люди, як і в інших населених пунктах громади.

Навчання і зустрічі медійників: користь і передчуття

Разом з ІМІ та представницею Нацради на базі Медіабази в Сумах пройшла зустріч з медійниками області: журналістами, редакторами, медіаменеджерами. Разом обговорювали результати минулого, 2023 року, поговорили про надбання в нашій сфері, яких було не мало, а ще й про втрати. Приділили увагу і ворожій інформації, яка напряму потрапляє "в ефіри" наших людей. На прикордонні, окрім контрбатарейної боротьби, триває ще й частотна. Росіяни постійно намагаються пробитися в інфорпростір України на ФМ-частотах або ж заглушити наші сигнали телевеж. Щоправда, у Нацраді розуміють, як дати цьому раду і які є можливості протидії їм. За минулий рік встановили деяку кількість нових веж на прикордонні й покривають телевізійним сигналом геть більшу площу територій, аніж навіть до 2022 року.

А вже за кілька днів журналісти терміново збиралися на повторення і оновлення знань з тактичної медицини. Це необхідна і важлива навичка, яку треба відпрацьовувати й нагадувати собі частіше. Адже ситуація не лише в Сумах, а й на прикордонні області продовжувала загострюватись. 

Збільшився потік медійників, які отримують консультації на Медіабазі та засоби захисту. Бо Сумщина стала дедалі більше з'являтися в інформаційному полі України через посилення обстрілів прикордоння, і до області почали їхати працювати медійники з різних видань України та іноземних. Найзапитуваніше, утім, – це інформація. Особливості роботи в регіоні та пересування зонами бойових дій, співпраця з місцевими органами, контакти, поради й навіть надання супроводу – це все отримали протягом березня 12 різних немісцевих редакцій.

Критично пошкоджені телевежі області та загибель інженера

На початку березня росіяни значно пошкодили дві телевежі на прикордонні Сумщини, а вже за тиждень вчинили масовану комбіновану атаку на чотири найбільші телевежі області, залишивши всіх споживачів без сигналу мовлення. Вежі в Шостці, Сумах, Білопіллі та Тростянці мають критичні пошкодження. Подальше передання сигналу неможливе – таким був висновок фахівців після прильотів. Наступного дня, під час розбору завалів у Сумах, вдалося знайти тіло інженера, який працював на телевежі й загинув унаслідок цього обстрілу, ще двох поранених людей звідси ж доставили до лікарні одразу ж уночі. 

Дезінформація, фейки та вороже ІПСО: як намагалися протистояти цьому в інфопросторі Сумщини в березні?

"Кричіть про Сумщину" – такий заклик почав ширитися соцмережами 16–17 березня, коли вже п'ятий день тривали посилені обстріли прикордоння області, зокрема у Великописарівській та Білопільській громадах. Це спричинило хвилю паніки серед людей на тлі обстрілів самого міста Суми й оголошеної евакуації з прикордоння. Через відсутність адекватної і повної комунікації від влади та пояснень від офіційних осіб військових швидкість поширення інформації була шаленою. Цю хвилю довелося зупиняти медійникам. Зокрема, власник онлайн-видання "Цукр" Дмитро Тіщенко на своїй сторінці у фейсбуку виставив пост із детальним поясненням ситуації:

"Чому ж замовчується ситуація в Сумах та області? Хто за цим стоїть?

У мене погані новини для вас, шановні репостующі. Проблема конкретно насамперед у тому, як ви собі сформували інформаційну бульбашку. Спочатку ви лайкаєте кожен емоційно забарвлений пост із "нашими сонечками", потім вітаєте військового, якого ніхто не привітав із днем народження, ну і на додачу, не дивлячись на шеврони, буває, та й поширите інформацію, що в лікарні якийсь Іван шукає родичів, хоча насправді це Ваньок, який уже давно нікого не шукає.

Я не хочу звинувачувати якусь конкретну категорію людей у неграмотності – замало даних, щоб робити якісь висновки. Але подивімося, як же сильно замовчується ситуація на Сумщині:

Суспільне Суми – щодня публікують фото, відео, документують злочини р0с1ян по всій області, спілкуються з жителями. Щодня перекладають всі новини англійською і німецькою у своїх дайджестах – здається, ледь не перші, хто запровадив таку практику серед філій Суспільного

Кордон.Медіа – буквально живуть у прикордонні, ледь не в прямому ефірі транслюють усе від обстрілів до евакуації, наголошують на критичних проблемах прикордоння

Цукр – попри наш фокус на оптимізмі, авжеж, найбільше уваги наразі приділяємо проблемам у Сумах, трохи менше маємо можливості транслювати події в області, але аналізуємо, щомісяця робимо мапи обстрілів, знаходимо експертів, які могли б бодай щось прояснити.

Сторінки Повітряних сил, ДСНС та й більшості адекватних українських видань стабільно показують і Суми, і область, хоч, авжеж, на фоні всієї п**дячки може здатися, що хтось там щось замовчує.

Роздупліть своє оточення, відпишіться від "Трухи" та інших симуляторів ЗМІ, покажіть батькам, родичам перевірені канали інформації. А тим, кому до вподоби ілюзія, що "чітання двух сторон конфлікта" щось дає, раджу потім не дивуватися, що про білгород ви знаєте більше, ніж про Суми". 

Наступного дня вийшов відповідний матеріал з роз'ясненнями експертів на сайті видання. Також детальний розбір випустило "Суспільне", відеодайджест подій з поясненнями робив Кордон.Медіа, а у своєму тг-каналі – інформували про події в режимі реального часу.

Наприкінці місяця матеріал про протидію фейкам випустили й на телеканалі СТС у межах програми "Експертна думка". Щоправда, ведуча цього випуску сама навряд чи відрізняла поняття "ІПСО", "фейк" та повсякчас вдалася до маніпуляцій, перекручування фактів і озвучення дивної інформації як трансляції власної думки. 

Сумські ОВА та МВА – якою була поведінка влади в інформпросторі Сумщини?

Нічим хорошим не здивували цього місяця в ОВА та неприємно здивували в Сумській МВА. На початку березня, коментуючи влучання трьох шахедів у місті, очільник ОВА Володимир Артюх в ефірі Єдиного марафону заявив: "Дякуючи Богу і силам ППО, шахеди влучили по житлових квартах у Сумах", чим викликав хвилю нерозуміння серед населення. Коли розпочались активні обстріли прикордоння, ОВА не надавала жодних коментарів місцевим медіа, які зверталися по них, аргументуючи це тим, що всі коментарі вони надають тільки в ефірі Єдиного марафону. В ефірах надавали дуже обмежену і статистичну інформацію. Але жодних пояснень чи детальної інформації від влади області не було повною мірою.

Щоправда, на другий тиждень загостреної ситуації та завдячуючи постійним систематичним зверненням місцевих журналістів таки зібрали на брифінг, де надали так само суто статистичну інформацію.

Чи як пояснити появу у вашій офіційній комунікації "ситуація контрольована" і "обстріли відбуваються постійно" щодо подій останніх тижнів?!

Так, заклик кричати про Сумщину – це емоційні наслідки ІПСО, але!

Якщо ви реально хочете знати, що відбувається на прикордонні Сумщини й чому люди закликають "кричати про Сумщину", то одна з причин появи цієї маніпуляції – це як раз недостатнє інформування населення офіційними органами!

Ми пояснювали весь тиждень поспіль про події там, поясню ще тут, для тих, хто не дивиться ютуб Кордон.Медіа і десятки включок на всіх центральних каналах і радіостанціях, які ми з колегами робили весь цей час.

  1. Воєнізовані формування: легіон Свобода Росії, РДК, Сибірський батальйон – заходили на територію Курщини й Бєлгородщини, зокрема, із Сумщини. З територій Великописарівської та Білопільської громад. Вони, звісно, билися в РФ, але отвєтку отримували й наші села. Така війна штука, розумієте? 
  2. За 10 днів ворог з артилерії і авіації майже в нуль знищив села Попівка, Лугівка, Лукашівка, Олександрівка, Рижівка. Там жили цивільні наші люди. З якихось сіл людей вдалося вивести (так, не вивезти, бо росіяни знищили спершу мости на дорогах). Робили це поліцейські, волонтери й старости сіл. Кількість загиблих серед цивільних у цих селах наразі невідома, їх поки неможливо порахувати точно. 
  3. Велика Писарівка – центр громади, велике селище, поруйноване і розбите дуже сильно саме за ці дні. Звідти щодня була організована евакуація місцевою владою і поліцією, вивозили кого могли. 
  4. На частину Великописарівської громади за сім днів "лягло" 203 керовані авіабомби, 36 ФАБів, 245 некерованих авіаційних ракет, 318 артилерійських снарядів та 228 мін. Із реактивних систем залпового вогню працювали 326 разів. Також були три атаки дронами типу "Ланцет" і два fpv-дрони. Це я вам з інформації від ОВА порахувала, але щодо арти та дронів цифри можуть бути геть більші.
  5. Територія, на яку це все прилітало, загалом не більша за територію міста Суми. Ви з кабінету хоч ТРОШКИ уявляєте, які це наслідки має?! Не побажаю ніколи в житті не побачити цього на власні очі ані вам, пане Олексію Дрозденко – Суми ВА, ані вашим працівникам, які цей пост писали й погоджували.
  6. Якщо є бажання розібратись, у чому маніпуляція в заклику "кричіть про Сумщину", то в колег з Цукру минулого тижня вийшов прекрасний матеріал на цю тему з детальним розбором.
  7. На ютубі в Кордон.Медіа є чотири відео, щодо хронології подій на прикордонні Сумщини, з наслідками, які нам вдалося зняти (а ще більше тих, яких не вдалося показати). Подивіться для загального розвитку хоча б. 

Окрім Кордон.Медіа і "Цукру", так само працювали колеги із Суспільне Суми, "Білопілля Сіті" й газети "Ворскла", це якщо ми про місцевих. Ще десятки інших медіа. Дякую всім, хто відгукнувся і приїхав до нас!

Чисто дружня порада від колишньої радниці з інформаційної політики: думати, перед тим, як писати, гуглити й радитися з тими, хто розбирається краще, а також зважати на зауваження колег у непублічному спілкуванні – це завжди гарна ідея.

Приїзд Зеленського: забули чи забили?

Про Сумщину таки почули. Вперше за рік до нас приїхав Володимир Зеленський. Під час візиту зустрівся зі студентами, підприємцями, військовими, місцевою владою. Вручив нагороди енергетикам, поліції і рятувальникам. Відвідав фортифікаційні споруди й поранених бійців.

Словом, зустрівся з усіма. Окрім журналістів. Представники більшості великих медіа області запитували напередодні про акредитацію на приїзд президента, утім у Сумській ОВА їх прохання традиційно проігнорували. 

Альона Яцина, регіональна представниця Інституту масової інформації в Сумській області

Liked the article?
Help us be even more cool!