ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Львівська облрада з другої спроби підтримала звернення проти цькування Ірини Фаріон

Львівська обласна рада на засіданні підтримала звернення із закликом до парламенту та уряду “припинити переслідування” мовознавиці Ірини Фаріон.

Про це стало відомо з трансляції засідання, пише hromadske.ua.

Так, 55 депутатів проголосували за, ще 11 не голосували. 

Як зазначає видання ZAXID.NET, звернення “щодо неприпустимості переслідування захисників української мови” ініціювали однопартійці Фаріон з ВО “Свобода” на її підтримку.

“Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України”, йдеться у зверненні.

Депутати облради звернулися до Верховної Ради та Кабміну з вимогою “припинити переслідування Ірини Фаріон і вжити дієвих заходів для утвердження та розвитку державної мови”.

Це звернення підтримали не з першого разу. На засіданні Львівської облради 28 грудня 2023 року двічі голосували за аналогічний проєкт, але голосів для ухвалення не вистачило.

Того ж місяця депутати Івано-Франківської міської ради підтримали на сесії звернення до СБУ та Міністерства освіти та науки України із закликом “припинити цькування мовознавця та професора Ірини Фаріон”, писало видання ZAXID.NET.

З чого все почалося

Як повідомляв ІМІ, 15 листопада СБУ розпочала кримінальне провадження щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки, філологині Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю); ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер); ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя).

14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг із вимогою звільнення мовознавиці Ірини Фаріон з Національного університету “Львівська політехніка”.

8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму, який хотів її підтримати. Як наслідок, його затримала ФСБ РФ. 

13 листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України за фактом розголошення Фаріон конфіденційної інформації хлопця.

Сама ж Фаріон назвала “провокацією” інформацію про те, що через неї в Криму затримали студента, після того як вона оприлюднила його листа.

Львівський національний університет “Львівська політехніка”, де викладає Ірина Фаріон, повідомив про створення робочої групи щодо цієї ситуації, яка працюватиме до 22 листопада.

Раніше з Фаріон виник ще один скандал. 5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що “не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи”. На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії “Азов” та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

Вона заявила, що не може назвати військових українцями, якщо вони не говорять українською мовою. 

На це відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

15 листопада 2023 року про звільнення Фаріон заявив Національний університет “Львівська політехніка”. Університет повідомив, що із 16 листопада розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон.

Договір розірвано відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю. Цей пункт передбачає розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця за “вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи”.

Того ж дня про звільнення Фаріон повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Liked the article?
Help us be even more cool!